Friday, November 7, 2008

FREDAG

Lite kuriosa om just dagen Fredag ;-)

Namnet fredag kommer förmodligen av att dagen är helgad åt Freja, en av de fornnordiska gudinnorna.
Fredagen är förknippad med diverse skrock. I synnerhet i samband med talet 13. Fredagen den 13:e kunde vara en riktig olycksdag. Inom den kristna världsbilden ansågs fredagen vara en ohelig dag, eftersom det var den dagen som Jesus blev korsfäst långfredagen. I äldre tider var det i Mellanöstern vanligt att just fredagen var den dag som offentliga avrättningar och andra bestraffningar ägde rum. Det påstås även att Adam och Eva åt av den förbjudna frukten just på en fredag och därmed tvingades lämna paradiset. Fredag är Frejas dag, vilket inte kunde accepteras i den kristna - mansdominerade religionen. Kvinnliga gudar och i synnerhet Freja som representerade ju det det mest förbjudna.
Exempel på fredagsskrock:
* Man skall inte gifta sig på en fredag - då blir
äktenskapet barnlöst.
* Man ska inte klippa
hår eller naglar på en fredag - man kan då drabbas av sjukdom och olycka. * Man skall inte inleda en sjöresa på en fredag - Då kan det gå illa.
* I kristen tradition är fredagen en fastedag, eftersom Jesus blev korsfäst en fredag. Särskilt högtidlighålls Jesu korsfästelse på långfredagen, fredagen före påsk.
*
Muslimerna har sin så kallade fredagsbön denna dag.
* I
Olle Widestrands sång om veckodagarna är fredag "nittio år sådär".
* I
USA spelas ofta high school-matcher i amerikansk fotboll på fredagar.
* Med "Black Friday" menas olyckor som hänt på fredagar, men också första dagen efter
Thanksgivingjulhandeln börjar officiellt.

No comments: